De energietransitie is in volle gang en elektrisch rijden speelt daarin een hoofdrol. Maar om echt impact te maken, moeten we verder kijken dan alleen elektrische auto's en laadpunten. Daarom sluit de Vereniging Elektrische Rijders (VER) zich aan bij het Europese project Super Smart Charging Hubs (SSCH). Samen met partners uit Nederland, België, Zweden, Denemarken en Duitsland werken we aan slimme energieopslag en lokaal laden – om zo de volgende stap in duurzaam vervoer mogelijk te maken.
Een Super Smart Charging Hub is een plek waar duurzame energie wordt opgewekt, opgeslagen en slim verdeeld. Denk aan batterijen en elektrische auto’s die niet alleen laden, maar ook terug kunnen leveren aan het net of aan gebouwen. Zo’n hub maakt het mogelijk om pieken in zon- en windenergie op te vangen en die energie pas in te zetten wanneer dat echt nodig is. Dat voorkomt verspilling en helpt netcongestie tegen te gaan – een groeiend probleem in Nederland én ver daarbuiten.
Living Lab in Vlissingen
Het SSCH-project wordt ondersteund door het Interreg North Sea Programme, een Europees samenwerkingsverband waarin publieke en private partijen werken aan duurzame innovatie. In totaal worden drie zogenaamde Living Labs opgezet: in Vlissingen, een sociale woonwijk in Vlaanderen, en in een klimaatvriendelijke mobiliteitshub in Helsingborg (Zweden). In deze labs wordt geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en modellen voor slim laden en opslaan.
De VER is als Nederlandse partner betrokken bij het project om lokale overheden, mkb'ers, woningcorporaties, elektrische rijders en andere geïnteresseerden te informeren, inspireren en activeren.
Want hoe meer van dit soort slimme energiehubs er komen, hoe meer auto’s we kunnen laden met écht duurzame stroom. Dat betekent: minder CO2, minder druk op het stroomnet, en meer kansen voor iedereen die elektrisch wil rijden – ook als het net (nog) niet meewerkt.
Inspirerende eventsDe komende jaren organiseert de VER samen met partners verschillende bijeenkomsten, kennissessies en inspirerende events rondom dit onderwerp. Alles met één doel: laten zien dat slimme energieopslag en lokaal laden niet alleen toekomstmuziek is, maar nú al mogelijk is – met hulp van Europese samenwerking én lokaal initiatief.
Houd onze kanalen in de gaten voor updates, evenementen en voorbeelden van hoe jij zelf ook aan de slag kunt met lokale energieopslag.