De Vereniging Elektrische Rijders (VER) maakt zich zorgen over de algemene betaalbaarheid van mobiliteit. Redenen daarvoor zijn de recente opmerkingen van minister Barry Madlener, onder andere naar aanleiding van het vorige week gepresenteerde Nationaal EV- en Berijdersonderzoek.
In 2026, als elektrische auto’s door een enorme stijging van de motorrijtuigenbelasting (mrb) en bijtelling duurder worden dan vergelijkbare brandstofauto’s, dreigt een derde van de elektrische rijders weer over te stappen op een benzine- of dieselauto. Die verwachte uitstroom is zorgwekkend, omdat het ook laat zien dat potentiële overstappers minder snel zullen kiezen voor elektrisch rijden. Juist een investering in elektrisch rijden houdt mobiliteit voor iedereen betaalbaar.
Enorme stijging voor brandstofrijdersVolgens Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat, blijft elektrisch rijden echter aantrekkelijk genoeg. Dat zei hij de afgelopen week meermaals in de Tweede Kamer. “Die paar honderd euro meer per jaar [voor elektrische rijders, red.] staat tegenover de enorme stijging van de prijs van benzine.” Naar verwachting wordt de prijs van benzine eind dit jaar bijna 26 cent per liter duurder door het aflopen van de tijdelijke verlaging van de brandstofprijzen. Ook het Europese brandstofbeleid zorgt voor een stijging van 11,6 en 7 cent, in respectievelijk 2027 en 2030.
“Het perspectief dat Madlener hiermee schetst is gitzwart voor iedereen die is aangewezen op persoonlijke mobiliteit”, zegt Leonie van den Beuken, voorzitter van de VER. “Niet alleen elektrisch rijden wordt op termijn veel duurder, ook de brandstofrijder is binnenkort al de dupe. Door het aflopen van de accijnskorting en andere stijgende kosten in de fossiele sector, wordt ook die vorm van mobiliteit alsmaar duurder.”
Kleine investering voor duurzame mobiliteit
Wil de overheid rijden op brandstof betaalbaar houden, dan vraagt dat om een enorme investering. “Terwijl het minder geld gaat kosten om elektrisch rijden iets aantrekkelijker te maken”, stelt Van den Beuken. “Met een kleine investering, door bijvoorbeeld een gewichtscorrectie in de motorrijtuigenbelasting (mrb) en een verlaagde bijtelling voor elektrische auto’s, zorg je ervoor dat iedereen die is aangewezen op persoonlijke mobiliteit, dat kan blijven gebruiken en dat ook nog eens duurzaam kan doen.” Zonder die gewichtscorrectie zorgt de verdere groei van elektrische mobiliteit bovendien juist voor extra mrb- inkomsten voor de overheid.
De Vereniging Elektrische Rijders wijst daarbij op de komst van steeds goedkopere modellen en de ontwikkeling van de tweedehands markt. “Het is inmiddels heel goed mogelijk om een elektrische occasion te kopen voor tien- tot vijftienduizend euro. Dat is in combinatie met de lagere gebruikskosten voor zo’n auto aantrekkelijk, maar dan moet de mrb wel betaalbaar blijven”, sluit Van den Beuken af.
Je leest het volledige EV- en Berijdersonderzoek 2024 via deze link.