Opladen van een elektrische auto: hoe werkt het?

Gepubliceerd op: 25 april 2019
Het opladen van een elektrische auto heeft iets meer voeten in de aarde dan het voltanken van een auto met verbrandingsmotor, maar dat betekent niet dat het ingewikkeld is. Er zijn twee soorten elektrische auto’s: batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch. Beide hebben een ander oplaad-/tankproces en in dit artikel leggen wij dat uit.

Laadpas

Een batterij-elektrische auto wordt opgeladen aan een laadpaal. Om die laadpaal te kunnen gebruiken heb je voor een openbare laadpaal en voor sommige privélaadpalen een laadpas nodig. Die zijn er van verschillende aanbieders. Die aanbieders zijn zowel stroomleveranciers als andere partijen. Ook de manier van betaling kan per laadpas of aanbieder verschillen. Bij de een betaal je een (gedeeltelijk) vast abonnementsbedrag, bij de ander per laadbeurt. Bij veel laadpasaanbieders kan je tussen beide varianten kiezen. Het vergelijken van laadpasaanbieders kan via websites als Laadpas.com of Laadpas Top 10.

Laadpalen

De werking van een laadpaal kan op details verschillen, maar meestal verbindt men eerst de auto met de laadpaal door de laadkabel in te pluggen. Vervolgens meld je je met de laadpas aan bij de laadpaal en begint het laadproces. De kosten worden automatisch van de rekening afgeschreven. Tijdens het laadproces kan je gerust bij de laadpaal en de auto weglopen. Bij de meeste elektrische auto’s is het onmogelijk voor iemand anders om jouw stekker zomaar los te trekken. Die wordt namelijk vergrendeld zodra de auto wordt afgesloten. Bij sommige oudere modellen elektrische auto’s kan de stekker er nog wel uitgetrokken worden. Dan stopt direct de stroomtoevoer, dus iemand anders kan dan niet op jouw kosten opladen.

Laadduur en ‘laadpaalkleven’

Hoe lang het opladen duurt is afhankelijk van meerdere factoren. Het soort laadpaal speelt hierin mee, maar ook het type auto. Een auto met groot batterijpakket zal er langer over doen om op te laden dan een auto met een klein batterijpakket en ook niet iedere omvormer is even snel. Bij openbare laadpalen ben je vaak verplicht om je auto weg te halen zodra de batterij volledig is opgeladen. Bij deze laadpalen wordt dan met een bord aangegeven dat de laadplaats alleen is bedoeld voor voertuigen die zichtbaar worden opgeladen. Het komt ook voor dat de laadpaal staat bij een ‘parkeerplaats voor elektrische voertuigen’, in dat geval hoeft de auto niet noodzakelijk daadwerkelijk te worden opgeladen.

Laadpaalkleven

Haal je de auto na het opladen niet weg als dit wel moet, dan maak je je schuldig aan het zogenaamde ‘laadpaalkleven’, een laadpaal onnodig lang bezet houden. Heel vervelend voor wie zijn elektrische auto daar op wil of zelfs moet laden. In verschillende gemeenten gelden de laadpaalklevers als foutparkeerders en worden zij ook als zodanig behandeld met bijvoorbeeld een boete. Als het gaat om regelgeving tenminste, want het wordt niet altijd even actief gehandhaafd. Enkele laadpaalaanbieders werken aan een systeem waarbij extra kosten in rekening worden gebracht voor wie onnodig lang een laadpaal bezet houdt, of hebben al zo’n systeem. Er zijn echter ook veel laadpalen waarbij laadpaalkleven weliswaar niet netjes, maar ook niet verboden is.

Waterstof tanken

Bij een waterstof-elektrische auto werkt het anders dan bij een batterij-elektrische auto. Een waterstof-elektrische auto hoeft namelijk niet met elektriciteit opgeladen te worden, maar moet volgetankt met waterstof. Dit werkt eigenlijk precies zoals het tanken van benzine of diesel. Je rijdt naar een waterstoftankstation, tankt in een paar minuten de auto vol, rekent af en kunt weer op pad. Hier is ook geen speciale tank- of oplaadpas voor nodig. Een praktisch bezwaar is wel dat er op dit moment nog maar vier waterstoftankstations in Nederland zijn, maar daar komt de komende jaren verandering in.

Tarieven

Net als bij benzine en diesel verschillen ook de tarieven van elektriciteit en waterstof per tankstation. Waar benzine en diesel per liter worden afgerekend, wordt dit bij elektriciteit gedaan per kWh en bij waterstof per kilo. Een kWh kost gemiddeld zo’n 0,22 tot 0,59 euro (waarbij thuisladen goedkoper is dan publiek snelladen), een kilo waterstof 10 euro. Om dat laatste bedrag in perspectief te plaatsen: op een kilo waterstof komt de auto bijna 100 kilometer ver, waarmee het prijsniveau op dit moment per kilometer tussen de benzine- en dieselprijs in zit. In dit eerdere artikel geven wij een uitgebreidere indicatie van deze en andere kosten van elektrisch rijden. Het bericht Opladen van een elektrische auto: hoe werkt het? verscheen eerst op ZERauto.nl.