1. Vergelijk autoverzekeringen
Ook als je in een elektrische auto rijdt, is zomaar een autoverzekering niet de meest handige strategie. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer: ‘’Tegenwoordig kun je bij de meeste verzekeraars terecht, maar de premieverschillen zijn nog wel erg groot. Het is daarom ook verstandig om eerst verzekeringen te vergelijken alvorens deze af te sluiten.’’ Die hogere premies zijn te wijden aan de reparatiekosten die voor een elektrische auto hoger zijn dan voor bijvoorbeeld een benzine of diesel auto.
Je autoverzekering op voorwaarden vergelijken is overigens gemakkelijk. Na het invullen van je kenteken, postcode, huisnummer, geboortedatum en schadevrije jaren, krijg je een overzicht van de beste en voordeligste autoverzekeringen voor jouw situatie.
2. Dekking verzekering elektrische auto
Bij het vergelijken van je autoverzekering, is het kiezen van de dekking erg belangrijk. Je kunt kiezen uit WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (All risk). Op basis van de waarde en leeftijd van de auto, kies je welke dekking hier het beste bij past. Een elektrische auto is vaak vrij nieuw en kostbaar om aan te schaffen en te repareren. Dit komt vaak ook door de accu die erin zit. De meeste mensen met een elektrische auto, kiezen dan ook voor de Volledig Casco dekking. Hiermee verzeker je alle schade aan je auto. Ook als je die per ongeluk zelf hebt gemaakt.
3. Nieuwwaarderegeling voor je elektrische auto
Als je een nieuwe elektrische auto hebt gekocht, dan is het vaak ook de moeite om eens te kijken naar de nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je een bedrag vergoed als je je auto total loss rijdt of als die gestolen wordt. Je krijgt dan een bedrag terug waarmee je dezelfde auto opnieuw kan kopen. Vaak is deze nieuwwaarderegeling 1 jaar, maar je kunt deze ook verlengen voor een periode van 3 jaar. Uiteraard gaat je premie hiermee wel omhoog.
4. Aandachtspunten verzekeren elektrische auto
Als je eenmaal een autoverzekering hebt gekozen, is het verstandig om nog met een aantal andere dingen rekening te houden als je je elektrische auto verzekert:
- Is de laadkabel ook meeverzekerd? Vaak als accessoire of als onderdeel van de auto.
- Er zijn ook mogelijkheden om een accu te huren. Is dit bij jou het geval? Check dan of deze onder de dekking voor accessoires valt. Dit is vaak namelijk niet het geval.
- Heb je een eigen laadpaal voor de deur? Dan dekt je auto eventuele schade aan de paal niet. Check of je woonverzekering schade of diefstal dekt aan je laadpaal.
Het bericht Je elektrische auto verzekeren? Zo doe je dat! verscheen eerst op ZERauto.nl.