Techniek van de BMW i3s
Veel techniek in de MINI Cooper SE is afkomstig van de BMW i3s. Zelf noemt MINI dat niet, maar de cijfers op papier verklappen dat MINI gewoon de aandrijflijn van die BMW overneemt. En waarom zou MINI ook niet? In de BMW i3s heeft deze elektrische aandrijflijn al goed bewezen.
De MINI Cooper SE is voorzien van een 184 pk (135 kW) en 270 Nm sterke elektromotor. De acceleratie van 0 naar 60 km/u neemt 3,9 seconden in beslag en 0 naar 100 km/u duurt 7,3 seconden. De topsnelheid is uit efficiency overwegingen elektronisch begrensd op 150 km/u.
Accupakket
Het gemiddelde stroomverbruik komt op papier uit op 13,2 tot 15,0 kWh/100 km. Dankzij een T-vormig 32,6 kWh lithium-ion accupakket – geplaatst in de bodemsectie van de MINI – moet de Cooper SE ongeveer 232 kilometer halen volgens de WLTP-testnorm. Dit zijn nog wel voorlopige cijfers.
Opladen
Belangrijk bij een elektrische auto zijn de oplaadtijden. Opladen kan via een normaal stopcontact, bij een publiek laadpunt of bij een snellader. Optioneel levert MINI een zogeheten ‘MINI Electric Wallbox’ om de auto thuis mee op te laden en een driefasenkabel om te gebruiken bij openbare laadstations. Nog niet alle cijfers zijn bekend, de volgende wel.
Met 11 kW-laadvermogen duurt het tweeënhalf uur om de accu tot 80 procent op te laden. In drieënhalf uur is de acculading 100 procent. Bij een snellaadstation op gelijkstroom – de MINI kan tot 50 kW aan – is de batterij binnen 35 minuten tot 80 procent opgeladen.
De laadaansluiting zit overigens boven het rechter achterwiel – op dezelfde plek als de tankdop bij de conventioneel aangedreven MINI driedeurs.
Bagageruimte
Door het accupakket in de bodem te verwerken tussen de voorstoelen en onder de achterbank ging er geen kostbare bagageruimte verloren. Het bagagevolume onder de achterklep bedraagt – net als bij de MINI driedeurs met verbrandingsmotor – 211 liter. Klap de achterbank neer en er ontstaat 731 liter.
18 mm hoger
Ten opzichte van de gewone driedeurs staat de MINI Cooper SE ongeveer 18 millimeter hoger op zijn poten. Noodgedwongen, want alleen zo kon de hoogvoltage-accu in de bodem worden geplaatst. Voordeel is wel dat het zwaartepunt van de Cooper SE ten minste 30 millimeter lager ligt dan dat van de MINI Cooper S. De Cooper SE moet daarom lekker sportief sturen met dat – voor MINI typische – kartgevoel.
Gewicht
En wat weegt zo’n Cooper SE dan? MINI geeft een leeggewicht op van 1.365 kilogram. Daarmee is de elektrische MINI ongeveer 145 kilogram zwaarder dan de Cooper S 3-deurs met automatische Steptronic transmissie.
Vier rijmodi
Er is keuze uit vier rijmodi, te weten Sport, MID, GREEN en GREEN+. In de standen GREEN en GREEN+ is de aandrijflijn gericht op maximale efficiëntie. In de GREEN+ modus worden extra comfortfuncties, zoals verwarming, airconditioning en stoelverwarming, beperkt of uitgeschakeld om de actieradius te vergroten.
In standje Sport reageert de aandrijflijn het meest alert en stuurt de MINI het sportiefst. De stuureigenschappen van de instelling MID zijn gericht op comfort.
One pedal driving mogelijk?
Deze MINI is te rijden volgens het principe ‘one pedal driving’. Tijdens uitrollen fungeert de elektromotor dus als een generator die kinetische energie weer omzet in elektriciteit. Die wordt vervolgens weer teruggegeven aan de lithium-ion accu.
De auto remt hierbij sterk af op de elektromotor, zelfs helemaal tot stilstand. Hoeveel remenergie wordt gerecupereerd om de auto af te remmen kan worden ingesteld via het regelsysteem van de motor. Er zijn twee standen. De MINI Cooper SE staat automatisch altijd op de hoge recuperatiestand zodra de elektromotor start.
De standaarduitrusting
Standaard heeft de MINI Cooper SE een vrij rijke standaarduitrusting, denk aan LED-koplampen, automatische airconditioning in twee zones, verwarming met warmtepomptechnologie, bijverwarming, een elektrische parkeerrem, Connected Navigation met 6,5-inch touchscreen en Apple CarPlay-ondersteuning en een instrumentencluster achter het stuurwiel met 5,5 inch kleurendisplay.
Om het interieur te verwarmen gebruikt de warmtepomp restwarmte van de motor, aandrijfbesturing, hoogvoltage-accu en buitenlucht voordat die door gaat naar het airconditioningsysteem. Een warmtepomp is 75 procent zuiniger dan een conventioneel elektrisch verwarmingssysteem. Het interieur is voor vertrek al te koelen of te verwarmen als de auto nog aan de lader staat. Dat scheelt onderweg weer energie.
Geluid
Omdat elektrische auto’s verplicht geluid moeten maken, maakt ook de Cooper SE geluid. MINI voorziet het model standaard van akoestische voetgangersbescherming. Via een speakersysteem klinkt een opvallend geluid dat speciaal voor deze auto is ontwikkeld.
De vanafprijs
De elektrische MINI Cooper SE is verkrijgbaar voor een consumentenprijs vanaf 34.900 euro. Daarmee is de MINI Cooper SE iets duurder dan de basisversie van de Opel Corsa-e (30.999 euro) met 330 kilometer range en iets goedkoper dan de Peugeot e-208 Allure (36.250 euro) met 340 kilometer actieradius.
Een Nissan Leaf 40 kWh begint bij 36.990 euro en haalt 270 kilometer volgens de WLTP-norm. De vanafprijs van de nieuwe Renault ZOE met 52 kWh batterij een actieradius van 390 kilometer is nog niet bekend.
MINI positioneert de Cooper SE meer als een lifestyle EV, net als Honda gaat doen met de elektrische e. De Honda e krijgt een 35,5 kWh lithium-ion batterij, een actieradius van ongeveer 200 kilometer en een draaicirkel van slechts 4,3 meter.
Productie
MINI bouwt de Cooper SE in de fabriek in Oxford. De aandrijftechnologie haalt MINI van de BMW Group Competence Centres voor elektromobiliteit in Dingolfing en Landshut. Vanaf maart 2020 start de levering. Een exemplaar reserveren is al mogelijk met een aanbetaling van 1.250 euro. Via Private Lease kost een MINI Cooper SE je 499 euro per maand op basis van 48 maanden en 10.000 kilometer per jaar. Via Operational Lease-tarief ben je 499 euro kwijt op basis van 48 maanden en 20.000 kilometer per jaar.
Het bericht Elektrische MINI Cooper SE: Alle details, inclusief de vanafprijs verscheen eerst op ZERauto.nl.