Autotest – Volkswagen ID.3 Pure 45 kWh

Gepubliceerd op: 23 augustus 2021

Prijs Volkswagen ID.3 Pure 45 kWh  

Volkswagen breidt zijn elektrische aanbod in rap tempo verder uit. Het begon allemaal met de elektrische e-Up en de elektrische e-Golf, maar inmiddels draait het allemaal om de volledig elektrische modellen die op het MEB-platform staan, zoals de ID.3 en ID.4.

De ID.5 staat al te trappelen achter de coulissen, maar met de ID.3 is Volkswagen nog lang niet klaar. De vanafprijs van de ID.3 zakt enkele duizenden euro’s in prijs en staat voortaan vanaf 33.490 euro in de orderboeken. Qua prijs is het dus nog geen Volkswagen Golf, maar het gaat de goede kant op.

Basisuitvoering

Voor dat bedrag krijg je de nieuwe basisuitvoering, die voorzien is van een kleiner accupakket met een capaciteit van 45 kWh. Tot nu toe was 58 kWh het kleinste accuformaat in de ID.3, waarmee je op papier 426 kilometer kunt halen. De nieuwe Pure-uitvoering schopt het tot 349 kilometer volgens de WLTP-cijfers.

In de praktijk haal je zo’n 300 kilometer. Als het koud is nog 50 kilometer minder en als je de stad nooit uitkomt is 350 kilometer met de juiste weersomstandigheden mogelijk. In Nederland is deze uitvoering op zijn plek dus, want hoe vaak rij je meer dan 250 tot 300 kilometer op een dag? Als echte vakantieauto valt hij wel af, daarvoor kun je beter de grotere accu’s kiezen.

Snelladen

Standaard kan hij tot 50 kW snelladen – wat je eigenlijk geen snelladen kunt noemen. Dat maakt hem ongeschikt om langere afstanden af te leggen, of je moet een lege agenda hebben en van tankstation koffie houden. Deze laadsnelheid is wel snel genoeg om af en toe 50 of 100 kilometer bij te laden, om zo thuis te komen als je toch de ene keer besluit om heen en weer van Groningen naar Amsterdam te rijden.

Als je echter 660 euro bijbetaald kun je tot 110 kW snelladen en ligt de wereld aan je voeten. Hiervoor zouden we dan ook te alle tijde voor kiezen, want het maakt het leven met deze ID.3 aanzienlijk aangenamer. Ook als je niet vaak buiten de stad komt of haast nooit de provinciegrens oversteekt is het fijn om te weten dat je altijd de batterij snel kunt laden als het nodig is.

Thuisladen

Thuisladen kan die uiteraard ook. Dat kan tot 7,2 kW waardoor het 7,5 uur duurt om hem volledig op te laden. Net zo lang als de meeste elektrische auto’s dus.

Omdat de actieradius toch wat beperkt is, is het wel handig als je op je werk of thuis een laadpunt hebt. Je wil wel als je het nodig is de dag beginnen met een volle accu. Dan is het niet prettig als je afhankelijk bent van een laadpaal in de buurt die regelmatig bezet is.

Meer power

Opvallend genoeg heeft de nieuwe uitvoering met het 45 kWh accupakket standaard een krachtigere elektromotor dan de uitvoering met het 58 kWh accupakket. De elektromotor op de achteras heeft 5 pk meer, waardoor het totaal op 150 pk uitkomt. Op de achteras is niet alleen de elektromotor, maar ook de elektronische aansturing en de ééntrapstransmissie geïntegreerd.

Omdat je iets meer vermogen hebt en het accupakket lichter is sprint de ID.3-instapper in 8,9 seconden naar 100 km/u. Dat is 0,7 seconden sneller dan de 58 kWh uitvoering. Een klein detail, maar je moet toch met iets kunnen opscheppen met deze basisvariant.

Behoorlijke basisuitrusting

Nu zou je wellicht verwachten dat deze nieuwe instapper standaard vrij weinig spulletjes aan boord heeft, maar dat valt reuze mee. Zo krijg je standaard Lane Assist, Adaptive Cruise Control, parkeersensoren vóór en achter, LED-koplampen, automatische airconditioning, navigatie inclusief streaming & internet en een 10-inch infotainmentscherm. Wel ontbreken er zaken als een achteruitrijcamera en stuurverwarming en is er vrij veel hard plastic aanwezig in het interieur.

Conclusie

De nieuwe instapper is prima op zijn plek in ons land. Nederlanders rijden over het algemeen dagelijks geen gigantisch afstanden en als je dat toch doet zijn er voldoende snelladers om je te hulp te schieten. Tijdens onze test zijn we heen en weer gereden vanaf de Randstad naar de Duitse grens, zonder een druppel zweet op ons voorhoofd. In het buitenland – waar minder snelladers staan – zouden we een lange trip wel wat spannend vinden.

Toch zal hij niet voor iedere geschikt zijn. Als je echt veel op de weg zit brengt een grotere actieradius meer rust in de tent. In dat geval kun je voor 2.700 euro extra beter voor het grotere 58 kWh-accupakket gaan. Als je graag met je auto op vakantie gaat kun je ook voor het 77 kWh accupakket kiezen, dat voor een actieradius van 550 kilometer (WLTP) zorgt.

Het bericht Autotest – Volkswagen ID.3 Pure 45 kWh verscheen eerst op ZERauto.nl.