Onze reactie op Prinsjesdag en de verhoogde mrb

Gepubliceerd op: 17 september 2024
Op Prinsjesdag werd bekend dat het nieuwe kabinet opnieuw aanpassingen doet aan de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto's. Hoewel de exacte details nog ontbreken, staat vast dat het financieel nadelig uitpakt voor (potentiële) elektrische rijders, vooral in vergelijking met brandstofauto's.

Voor en achter de schermen zetten wij ons volop in om deze plannen te wijzigen, via de media, Kamerleden en vakgenoten. Duurzame mobiliteit moet namelijk betaalbaar én betrouwbaar blijven voor iedereen.Het is onacceptabel dat deze koers nu zo drastisch verandert, vooral na de goedgekeurde Voorjaarsnota en het hoofdlijnenakkoord - waarbij een EV en brandstofauto vergelijkbare mrb gingen betalen - en de verruiming van de subsidie voor gebruikte elektrische auto's. Consumenten die dachten zekerheid te hebben over hun aankoop, worden opnieuw in onzekerheid gebracht. Het subsidiebedrag kunnen zij nu inleveren aan een hogere mrb.

De keuzes van het nieuwe kabinet ondermijnen niet alleen de betaalbaarheid en zekerheid van duurzame mobiliteit, maar ook de strijd tegen klimaatverandering.Wij delen jullie zorgen en blijven strijden zodat duurzame mobiliteit betaalbaar wordt voor iedereen die dat wil.

Leonie van den Beuken, voorzitter VER
Marina van Helvoort, directeur VER