Tap Electric zet volgende stap in prijstransparantie

Gepubliceerd op: 28 augustus 2024
Prijstransparantie staat hoog op de agenda van de VER. Elektrische rijders moeten namelijk altijd kunnen weten wat ze voor een laadsessie (gaan) betalen. Helaas is dat nu nog lang niet zo, maar gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die vechten voor prijstransparantie. 

Twee belangrijke partijen als het gaat om prijstransparantie, zijn Go-Charge.io en Tap Electric. Dit zijn telefoonapps die het voor de EV-rijder mogelijk maken om inzicht te krijgen in de kosten van een laadpaal. Beide apps laten ook zien met welke laadpas je welk tarief betaalt. Daarom kunnen we het belang van deze apps niet vaak genoeg benadrukken.

Inzicht in kosten bij laadpaal
Laatsgenoemde app, Tap Electric, heeft deze week een heel mooie feature toegevoegd voor diens gebruikers. Het gaat om Map Intel, waarbij gebruikers met één tik op het scherm alle laders in een straat, buurt, stad of land kunnen analyseren.

Via Map Intel krijg je inzicht in de gemiddelde kosten, het aantal laders en hun laadsnelheid en netwerken in een gebied. Dat is handig, omdat je op die manier weer beter inzicht krijgt in de kosten voor een laadsessie bij een specifieke laadpaal. Gebruikers van de app kunnen gemakkelijker zien welke laadnetwerken de beste waarde bieden. 

Lokale overheden en de media
De nieuwe functies zijn niet alleen handig voor gebruikers: ook (lokale) overheden en de media kunnen goed gebruikmaken van Map Intel. De functie geeft namelijk snel inzicht in het laadnetwerk op regionaal niveau: wat zijn de prijzen, welke aanbieders zijn er in een bepaald gebied aanwezig en hoe worden ze gewaardeerd? De VER juicht dit soort initiatieven van harte toe, omdat ze prijstransparantie en daarmee de gebruikservaring van elektrische rijders verbeteren. 

Tap Electric is een Amsterdamse start-up die als doel heeft om automobilisten op de hoogte te houden van hun laadkosten. Daarnaast is Tap Electric een MSP, oftewel een laadpasaanbieder. Tegen een maandelijks tarief van €2,50 laad je met Tap Electric (via de app en/of een laadtag) voor de kWh-tarieven van de CPO van een laadpaal. Ook kun je gratis gebruikmaken van de diensten van Tap Electric, maar dan betaal je per kWh een kleine opslag bovenop het CPO-tarief. Meer informatie vind je op hun website