Door: Gerben Witten
Echo, echo…
Bekijk de elektrische Opel Combo Cargio-e van de buitenkant en je ontdekt geen verschil met de versie voorzien van verbrandingsmotor. Een uitvergrote letter ‘e’ achterop het linker achterportier is het enige dat verklapt dat het om de elektrische variant gaat. Achterin de Cargo-e is het niet anders. Dankzij het vakkundig en netjes wegwerken van het batterijenpakket in de bodem van de auto – wat meteen een positief effect heeft op de rijeigenschappen, waarover later meer – is de gehele lay-out van de laadvloer en -ruimte identiek aan dat van de Combo met benzine- of dieselmotor.
Laadvolume Opel Combo-e Cargo
Open een van beide achterportieren en/of schuifdeuren (weerskanten optioneel, eentje aan bestuurderskant is standaard), en je krijgt zicht op de enorme laadvolume van 3,3 tot 3,8 m3 met een laadvermogen van 800 kilogram. Smalle voorwerpen tot een lengte van 3,09 meter passen er moeiteloos in.
Opel Combo-e Cargo XL
Mag het gerust wat meer zijn? Er is ook een Cargo-e XL. Die is 4,75 meter lang, heeft een nog langere wielbasis om voorwerpen tot 3,44 meter te kunnen vervoeren en biedt een laadvolume tot liefst 4,4 m3. Het maximale laadvermogen en trekgewicht van beide versies bedraagt respectievelijk 800 en 750 kilogram. Geloof ons, het echoot nog net niet achterin de Cargo-e, zo ruim is met name de XL-uitvoering.
Doordacht verpakt
De laadruimte is nagenoeg perfect vierkant (rechthoekig in het geval van de XL) en wordt niet onderbroken door allerhande hoekjes of rondingen (van de wielkasten) waardoor het opgegeven laadvolume ook daadwerkelijk volledig bruikbaar is. Vier koelkasten bijvoorbeeld zullen prima naast elkaar getransporteerd kunnen worden. Of twee industriepallets vol graszoden. Of… (zelf in te vullen).
Zes sjorogen
Ook handig: dankzij de beladingsindicatie kan middels een druk op de knop gecontroleerd worden of de auto is overbeladen. Zes sjorogen op de laadvloer zijn standaard en twee extra paar sjorogen tegen de tussenwand is optioneel, evenals als een dakluik waardoor lange voorwerpen zoals een ladder kan worden vervoerd wanneer de overige laadruimte al vol ligt met spullen.
Van alle laders thuis
Zowel de Combo Cargo-e als Cargo-e XL zijn voorzien van een 50 kWh sterk accupakket, gekoppeld aan een elektromotor met een vermogen van 136 pk en instant koppel van 260 Nm. De actieradius bedraagt 275 kilometer volgens de WLTP-meetmethode. Voor veel lokale ondernemers afdoende om dagen mee vooruit te kunnen zonder te hoeven bijladen.
Opladen kan overigens via een regulier stopcontact, een wallbox of snellader. In het eerste geval duurt een laadsessie zo’n 15 uur, maar via een openbaar 100 kW DC-snellaadstation is het accupakket al na 30 minuten weer op 80% van diens capaciteit. Opladen via een wallbox kost zo’n 5 uur. Ook niet onbelangrijk om te weten voor de prijsbewuste MKB’er: Opel geeft acht jaar of 160.000 km garantie op behoud van ten minste 70% van de oorspronkelijke accucapaciteit.
Watervlug
Tijd om te rijden. Afhankelijk van de uitvoering accelereert de Combo-e vanuit stilstand in 11,2 seconden naar de 100 km/u. Nagemeten hebben we dit niet, maar in de wetenschap dat het hier om een EV gaat – waarvan het een bekend gegeven is dat de maximale trekkracht onmiddellijk voorhanden is zodat de aandrijflijn is ingeschakeld – is op voorhand duidelijk dat die niet zo spannende acceleratietijd in de praktijk een stuk vlotter aanvoelt. En ja hoor, ook de Cargo-e komt watervlug uit de startblokken en manoeuvreert evenzo kwiek tussen het overige verkeer en woonwijken in en rondom Rüsselsheim – waar wij de Opel Combo Cargo-e aan de tand voelden.
Rijgedrag Opel Combo-e
Sowieso stuurt de auto heel prima. Prima als in niet spannend of dynamisch, maar solide en veilig. Vaak precies zoals de tuinier of bakker het graag heeft. Een straffe demping beperkt overhellen in snel(ler) genomen bochten, maar kan wel voor een ietwat bonkerig weggedrag op slechtere wegen zorgen. Opletten bij verzonken putdeksels en adequate drempels dus met die trouwtaart.
Troebel camerabeeld
Geholpen door de hoekige carrosserie is perfect in te schatten of een steegje of parkeerplek wel of niet gaat passen. Het zicht direct naar achteren is door de gesloten cabine zeer beperkt, maar daar heeft Opel iets op gevonden: dankzij een digitale camera is de omgeving achter en naast de auto (rechterzijde) alsnog in de gaten te houden. De beeldresolutie van de digitale binnenspiegel kan echter hoger, waardoor de snelheid van achteropkomend verkeer beter valt in te schatten. Zeker wanneer het regent wordt het camerabeeld snel troebel.
Wanen in een Astra
Over (digitale) snufjes en andere verwennerijen gesproken. De Cargo-e doet wat dat betreft nauwelijks onder voor de personenwagens van Opel. Uitgebreide infotainment met groot centraal display, dito digitaal instrumentarium met moderne graphics, head-up display, diverse rij-assistentiesystemen, verwarmbaar stuurwiel, Apple Carplay, draadloos opladen van je smartphone en nog veel meer om je voorin net in de nieuwe Corsa of Astra te wanen is allemaal verkrijgbaar op de Combo.
Eigenlijk enkel het dashboarddesign en de materiaalkeus doen nog denken aan een typische bestelauto. Bijzonder stijlvol en frivool doet het allemaal niet aan, maar in hoeverre is dat relevant voor de beoogde doelgroep? Duurzaamheid is allicht het voornaamste en die indruk wekt de cockpit van de Cargo-e wel degelijk.
Toefje bijremmen
Bij het opdraaien van de Duitse Autobahn – met z’n korte invoegstroken – wordt grote, zilveren tuimelschakelaar voor de verschillende Drive Modi in de middenconsole in de Power-modus ingeschakeld. Een paar tellen later reageert de Cargo-e nog gewilliger op gaspedaalingevingen. Nog voor het einde van de invoegstrook stopt de Cargo-e acuut echter al met accelereren. Bij 135 km/h.
Die begrensde topsnelheid vindt Opel namelijk wel welletjes, en met een totaal wagengewicht van 2,5 ton (leeggewicht + maximaal laadgewicht) is dit waarschijnlijk een wijselijk besluit. De kloeke massa van de elektrische Combo moet immers ook weer vertraagd worden wanneer de verkeerssituatie daarom vraagt. En dat doet hij overigens met verve.
Op twee manieren afremmen
Afremmen kan zelfs op twee manieren: als vanzelfsprekend via het traditionele rempedaal, maar ook door de krachtige regeneratiemodus in te schakelen via een druk op de knop (met de letter ‘B’). In deze modus, beschikbaar voor alle drie de rijmodi (Eco, Normal, Power), is het liften van het gaspedaal al afdoende om de auto sterk te doen afremmen, terwijl er tegelijk energie teruggewonnen wordt ten gunste van de actieradius.
Deze manier van rijden, beter bekend als one pedal driving, is eventjes wennen, maar zodra het onder de knie is en je als bestuurder alert anticipeert op en goed timet bij veelvoorkomende verkeersituaties, dan is het beroeren van het fysieke rempedaal aanzienlijk minder nodig. Volledig tot stilstand komen in de regeneratiemodus, zoals sommige EV’s dan kunnen, kan de Cargo-e niet. Verplaatsen van de rechtervoet naar het fysieke rempedaal is dus nog altijd nodig bij bijvoorbeeld een rood stoplicht op rotonde. Een gemiste kans wat ons betreft voor de ultieme one pedal driving-ervaring, alsmede het maximaliseren van het onderhoudsinterval.
Conclusie test Opel Combo-e Cargo
Lang niet alle bedrijven met een wagenpark vol bedrijf- en bestauto’s leggen dagelijks honderden kilometers af om een goed gesmeerde boterham te kunnen verdienen. Onder meer bloemisten, bakkers en lokale koeriersdiensten rijden hooguit luttele tientallen kilometers per dag om hun klanten te bedienen. En juist voor die MKB’ers is de Combo Cargo-e een ideaal werkpaard. Zeker in tijden waarin het ene na het andere prijsrecord voor een liter benzine en diesel sneuvelt – zoals op het moment van dit schrijven. Prijzen van de nieuwe Opel Combo Cargo-e zelf beginnen bij 27.599 euro. De Combo Cargo-e XL is er vanaf 28.699 euro.
Of dit totaalpakket genoeg is voor de titel Bestelauto van het Jaar 2022? De elektrische Combo maakt zeker kans. Maar dat doet de technisch identieke Partner-e en ë-Berlingo van concerngenoten Peugeot en Citroën dan automatisch ook. En dan zijn er ook nog de Mercedes-Benz Citan en Volkswagen Caddy Cargo, eveneens gloednieuw. Gut, je zou maar MKB’er zijn…
Het bericht Autotest – Opel Combo Cargo-e (2021) verscheen eerst op ZERauto.nl.