Betrouwbare batterijtesten spelen een belangrijke rol in het bepalen van de restwaarde van elektrische auto’s en versterken het consumentenvertrouwen. Uit een gezamenlijk onderzoek van BOVAG en de Vereniging Elektrische Rijders (VER) blijkt dat de Aviloo-flashtest en de Moba-test het meest betrouwbare inzicht bieden in de batterijconditie van gebruikte EV’s
Het aanbod van gebruikte elektrische auto’s groeit snel en elektrisch rijden wordt voor een steeds grotere groep mensen bereik- en betaalbaar. Toch kunnen consumenten twijfelen over de batterijconditie, of State of Health (SoH), van de batterij van een gebruikte EV. Een eenvoudige en betrouwbare batterijtest kan die onzekerheid wegnemen – niet alleen bij consumenten, maar ook bij autobedrijven. Zo’n test geeft immers snel inzicht in de conditie van de batterij, veruit het duurste component van een elektrische auto. Daarnaast maakt een test een betere waardebepaling mogelijk en versterkt een positieve testscore de restwaarde van gebruikte elektrische auto’s, wat bijdraagt aan vertrouwen in de markt.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek, waarin 5 verschillende testsystemen meerdere keren onder de loep zijn genomen, omvatte 185 kwalitatieve en kwantitatieve testrondes, uitgevoerd op 24 verschillende automerken en -modellen. Samen vertegenwoordigen deze voertuigen 83,2% van alle elektrische auto’s in Nederland van 4 tot 8 jaar oud. Bij 6,5% van de geteste voertuigen was gedurende de levensduur een vervangende HV-batterij geplaatst. De in dit onderzoek behandelde testen zijn overigens enkel uit te voeren door autobedrijven, en niet bedoeld voor particulier gebruik.
Ondanks enkele beperkingen in de beschikbaarheid van bepaalde aanbieders, biedt het onderzoek belangrijke inzichten. Voor de Aviloo Flashtest en de Moba-test is voldoende data verzameld om een gefundeerde conclusie te trekken.
Aviloo en Moba scoren het hoogst
De resultaten tonen aan dat de Aviloo Flashtest en de Moba-test uitstekende alternatieven zijn voor fabrikanttesten, die vaak duurder, gecompliceerder en ontoegankelijker zijn om uit te voeren. De uitkomsten van deze testen komen sterk overeen met die van de fabrikant, waardoor ze een betrouwbare indicatie geven van de batterijconditie. Beide testen blinken uit in snelheid en betrouwbaarheid.
De Bosch-test biedt een redelijk beeld, maar mist de consistentie van de Aviloo- en Moba-testen. Voor de testen van Mahle en Hella-Gutmann is de beschikbare data te beperkt om een volledige beoordeling te geven.
Meer inzicht en vertrouwen in gebruikte elektrische auto’s
Het onderzoek bevestigt dat de Aviloo Flashtest en de Moba-test snelle, betrouwbare en praktisch toepasbare alternatieven zijn voor fabrikanttesten. Consumenten hebben na het uitvoeren van zo’n test meer inzicht en zekerheid over de auto die ze kopen, terwijl autobedrijven een krachtig hulpmiddel in handen hebben om voertuigen eerlijk en transparant te waarderen.
Bovendien laten de resultaten zien dat de technologie voor onafhankelijke batterijtesten zich snel ontwikkelt. Dit versterkt het vertrouwen in de markt voor gebruikte elektrische voertuigen, wat de adoptie verder kan stimuleren. Voor situaties waarin fabrieksgaranties een rol spelen, adviseren BOVAG en VER echter altijd een officiële fabrikanttest als leidend document.
Het complete rapport is in te zien via
deze link.